Att jordens klimat har stigit sedan mitten av 1900-talet beror är mestadels på grund av mänsklig påverkan. Det har FN:s klimatpanel IPCC slagit fast. Det är essentiellt att multinationella företag tar ansvar och jobbar för mer miljövänlig och hållbar verksamhet, men vi som privatpersoner har också makt att förändra världen. Om efterfrågan på exempelvis bensin, plast eller animaliska produkter minskar påverkar detta företag som tjänar stora pengar på att sälja dessa produkter.

Ta Tåget Istället För Flyget

Trots att medvetenheten om den enorma påverkan flygtrafiken har på miljön ökar, så fortsätter folk att välja flyg istället för tåg även på korta sträckor. Tusentals människor flyger mellan Stockholm och Göteborg varje dag, trots att detta är en sträcka som hade tagit 3 timmar med tåg. Med den dryga timmen det tar att flyga tillsammans med den tid det tar att ta sig till och från flygplatserna och väntetiden före flyget så är detta inte ett tidsekonomiskt val.

En vanlig ursäkt är att det är så mycket förseningar med tåg. Statistik från SJ och de flygbolag som trafikerar sträckan mellan Stockholm och Göteborg visar dock att det inte är någon större skillnad på antalet förseningar man stöter på när man flyger.

Skippa Köttet och Mjölken Ibland

Medvetenheten om hur skadliga kött- och mejeriprodukter är för miljön är tyvärr väldigt låg fortfarande. Kanske vill man inte ge upp det man är van vid och bekväm med, och väljer därför att blunda för sanningen.

enligt USDA

I USA är det jordbruket som står för 80 % av landets vattenförbrukning enligt USDA. Nötkött är den absolut största boven. Många källor anger att det krävs så mycket som 15,000 liter vatten för att tillverka ett kilo nötkött. Detta motsvarar mer än 200 duschar. Att så mycket vatten krävs beror på att mat åt korna måste tillverkas, att deras stall måste tvättas och så vidare. Att ett ynka kilo kött kräver så mycket vatten som du använder i duschen på ett år kanske får dig att hoppa över hamburgaren nästa gång.

En annan anledning att nötkött skadar miljön är förstås metangasen från de många kor som finns. Detta gör också att produktion av mejeriprodukter skadar miljön. Enligt WWF finns det ungefär 270 miljoner mjölkkor i världen, och detta blir problematiskt speciellt på gårdar där hållbarhet inte är prioriterat.

Men vi som privatpersoner kan som sagt göra skillnad. Under 2018 genererade mjölkindustrin cirka 10 miljarder kronor mindre än året innan. Det finns fler växtbaserade alternativ som havremjölk, mandelmjölk, sojamjölk och kokosmjölk, och välinformerade människor väljer att byta till dessa mer hållbara alternativ.

Avslutning

För de flesta av oss är det uppenbart att utan en frisk och välmående planet skulle det vara omöjligt för människorna och djuren på den att ha det bra. Trots det är det svårt för många att göra vardagliga förändringar för att hjälpa planeten på traven. Men att vara en miljövän behöver inte vara så drastiskt. Att börja med små saker som att välja ett annat transportmedel eller en annan middag då och då gör faktiskt skillnad. Och den medvetenheten kan i sin tur leda till stora förändringar.