För många är shopping ett stort intresse. Planeringen och besöket i nya butiker är spännande och kan till exempel ge en pågående resa en liten extra guldkant. Men många tar också shopping till en nivå som är helt onödig. Överkonsumtion är delvis inte bra för den psykiska hälsan då det är bevisat att shopping för många är ett stort problem och beroende. Men en annan negativ effekt som överkonsumtion ger är den som jorden tar stryk av.Att köpa mer nya produkter och handla oftare än man behöver resulterar i att mer av jordens resurser används. I många fall är dessa köp helt onödiga. Dessutom transporteras varorna jorden runt vilket ger mer utsläpp och en ökad påverkan på klimatförändringarna. Till överkonsumtion tillhör också matkonsumtion. Matvarubutikerna lockar med sina fantastiska erbjudanden och större förpackningar som kan tyckas vara mindre kostsamma än de mindre alternativen. Men faktum är att detta ofta resulterar i att personer köper mer mat än de kan äta och att resurserna och maten istället slängs bort.

För att bli en mer medveten konsument behöver man inte göra alltför stora förändringar. Det viktigaste är att man handlar vad man faktiskt behöver och inte luras in i den köp fälla som många är alltför vana vid och ständigt hamnar i.

Vad man ska tänka på för att konsumera mindre

Det finns så många olika saker som man kan göra istället för att konsumera och köpa nytt. Vill man fräscha upp garderoben med några nya vårplagg leta runt och se om vänner eller familj har någonting som de inte använder, om det finns några second hand butiker som man kan uppsöka eller om man kan sy om sina gamla kläder och göra någonting nytt av dem.

sluta över konsumera

Om man överkonsumerar mat så finns det också några saker som man ska tänka på. Det första är då att man köper den mat som man behöver och undviker extra onödiga förpackningar och större familjepaket som man kanske ändå inte kommer att använda. Ett tips är att göra upp en matsedel som man sedan handlar efter. Detta sparar både tid och pengar då man inte behöver lägga energi i butiken på att vara kreativ med maträtter för veckan. Dessutom kan man i förväg se vilka erbjudanden butiken har och skapa en matsedel efter detta.

Varför det är viktigt att man inte överkonsumerar

Det finns bara en jord och det är viktigt att man som konsument är medveten om att de produkter man väljer påverkar jorden på ett eller annat sätt. Det är just därför nödvändigt att man gör smarta val i affären och försöker att hålla sig till saker som man faktiskt behöver. Detta för att spara på jordens resurser och material.

Att återvinna använda förpackningar, kläder, skor, accessoarer och plast är ett steg i rätt riktning. Det gör att andra människor kan ta del av de saker som man annars hade tänkt att slänga. Dessutom kan man själv göra jorden en tjänst och försöka köpa återanvända eller återvinningsbara produkter som man sedan kan använda om och om igen.