Nu har många fått upp ögat för hur viktig det är med miljömedvetenhet. Sverige har ett rykte som ett miljövänligt land och ett bra förebild för andra länder. Naturligtvis vill alla att Sverige ska fortsätta vara ett land där folk trivs bra. Men för det krävs ren luft, vatten och jord, fri från föroreningar. Även på lokal nivå finns det saker man kan göra för att hålla Sverige bra.

Rengöringsmedel

Grönsåpa är ett gammalt rengöringsmedel som är baserad på tallolja.

Moderna rengöringsmedel säljas ofta med reklam som lovar att man får slippa skurar i timmar och istället bara behöver trycka på sprej knapp. Det är sant men allt för ofta handlar det om starka kemikalier som kan vara farlig att få på huden eller att andas. Men med grönsåpa behöver man bara smörj in och sedan lämna det en stund. För att rengöra en kraftig ned smutsig ugn är det nödvändig att sätta på ugn på 100 C för en kort stund efter insmörjning. Sedan kan både såpan och smutsen skölja bort med en vanlig städtrasa.

En annan gammal favorit som har kommit tillbaka är ättika. Det tar bort kalkavlagringar minst lika effektiv som kommersiella rengöringsmedel. Bikarbonat också är bra som rengöringsmedel. Det fungerar både som ett skurpulver för att avlägsna envisa fläckar och samtidigt tar bort dåliga lukter. Det är bra att ha en liten behållare i kylskåpet för att ta bort luktar.

Ekologisk mat

När det gäller maten är det ekologisk kaffe som man först tänker på. Men tyvärr finns det allt för många livsmedel som besprutas med bekämpningsmedel. Bananer, vindruvor och potatisar, speciellt den populära King Edward-sorten, kräver relativ mycket bekämpningsmedel.

Ekologisk mat

Helst ska man äta ekologiskt kött men, om man inte har tillgång till det, går det att äta vanligt svenskt naturbeteskött med ett bra samvete. Men undviker köpa importerade Brasilianskt kött i alla fall. Eftersom stora områden av Brasiliansk regnskogen rensas för att ge rum för köttproduktion är det mycket skadlig till naturen. Och sedan måste köttet fraktas över havet till Sverige vilken leder till stor utsläpp. Detsamma gäller för mejeriprodukter såsom mjölk, fil, yoghurt och ost.

Med närproducerad mat får man mat som produceras i Sverige, ett land med strikta miljölagar samt strikta regler för hur djur behandlas. Samtidigt är det bara en liten mängd föroreningar som produceras eftersom maten inte transporteras långa avstånd. Och att köpa närodlat cirkulerar pengar i lokala ekonomin och bidrar därmed till att hålla landsbygden levande.

Ett stort problem med kemiska bekämpningsmedel är att de dödar bra insekter såsom bin och nyckelpigor samt de skadliga insekterna. Enligt Naturskyddsförening finns det många flera insekter och fåglar runt en ekologisk gård än runt en där man använder bekämpningsmedel. Och man slipper risken att vattendrag är förorenade av bekämpningsmedel rester.

Dessutom är ekologisk odling bra för klimatet eftersom man använder gröngödsel istället för konstgödsel. Klöver och baljväxter är 2 exempel på växter som berikar jorden där de växer genom att lägga kväve till jorden. Senare plöjas de under och lägger till den organiska substansen i jorden. Förmultnade växtdelar binder koldioxid så det är en annan positiv resultat av gröngödsel. Därför är miljövänliga produkter bra för naturen och för vi människor.