Att vara miljömedveten är lika viktig på jobbet som det är hemma. Men det är inte alltid lika lätt att påverka på jobbet som i privatlivet. Med kunskap om fördelarna med miljövänliga arbetsplatser och produkter kan man förespråka dem, särskilt om man är inköpsansvarig. Även om man inte är kan det vara möjligt att påverka ändå.

En bra början är att köpa bara miljömärkta produkter. Nu är det inte bara kaffe som är miljömärkt men också kontorsutrustning som skrivare och datorer. Papper, liksom trävaror,  kan vara miljömärkt av FSC (Forest Stewardship Council), PEFC (Pan European Forest Certification), Svanen och Bra miljöval. När man köper plastfickor är det viktig att de görs av polypropylen (PP) eller polyeten (PE).

Återvinning är lika viktig på jobbet som det är på hemmaplan. Allt från färgpatroner till småelektronik går att återvinna. Och det finns till och med företag som ger en rabatt vid ny inköp om man samtidigt lämnar in sina gamla patroner.  Grönsåpa fungerar minst lika bra som starka rengöringsmedel men utan farliga kemikalier som kan påverka luftkvalitet. Och det funkar lika bra med produkter gjorda av återvunnet material som ny material som exempelvis hushållspapper.  Att köpa begagnade kontorsmöbler istället för nya är också en sorts återvinning. Om man köper nya kontorsmöbler är det viktig det är miljömärkt och helst undviker spånskivor.

I personalrummet går det bra att servera kranvatten istället för flaskvatten. Och vill man ha smaksatt vatten är det lätt att tillsätta lite citronsaft. Att ta med en matlåda från hemmet är ett annat sätt att vara miljövänlig.

Byt till grön el

grön el

En mycket viktig framsteg är att byta elleverantör till en som levererar så kallad grön el. Med grön el menar man el från förnybara källor som sol, vatten- och vindkraft. Grön el undviker användningen av fossila bränslen och därför släpper inte växthusgas. För att en elleverantör ska kunna märkas exempelvis Bra miljöval av Naturskyddsförening,  måste leverantören uppfylla stränga krav på hur elen produceras. Det mer miljövänlig att byta lågenergilampor till LED lampor eftersom de innehåller inga miljöfarliga ämnen såsom kvicksilver.

Hur man ordnar arbetet kan göra en arbetsplats mer miljövänlig. Istället för jobbresor kan man ordna distansarbete och telefonkonferenser. Och, om man måste resa ändå, kan det vara lika bra att åka tåg eller ta kollektivtrafik istället för flygresor och taxi.

Det är livsviktig både för miljö och för människor med bra luft. Krukväxter ofta rekommenderas som naturliga luftrenare som kan ta bort föroreningar som formaldehyd och bensen. Den amerikanska rymdstyrelsen NASA har gjort omfattande forskning om hur vanliga krukväxter kan hjälpa rena luften. Det är sant att växter kan vara effektiva luftrenare i ett slutet laboratorium. Men, tyvärr, är de inte så effektiva i en vanlig hem- eller kontorsmiljö. Fast, eftersom de skapar en bra stämning, kan krukväxter vara en tillgång ändå.

Många potentiella kunder är intresserade av att göra affärer med miljövänliga företag. Ofta är kunden till och med villig att betala mer för en produkt eller tjänst precis för att den är miljömärkt. Att vara miljövänlig kan vara bra för både företag och miljö.