Matlagning är en stor del av de flesta människors vardag. Det kan handla om enkla rätter med få ingredienser eller avancerade recept som tar flera timmar att färdigställa. Oavsett kretsar matlagning kring en av våra naturliga funktioner, nämligen matintag och det är viktigt att man förstår hur viktiga de val man gör när det gäller råvaror, näringsinnehåll och tillredning är och att de faktiskt påverkar våra liv och vårt välmående.

Det finns många tips och rön kring vilken typ av mat som är bäst att äta. En del hävdar att mat skall lagas från grunden och att råvaror måste väljas med stor omsorg. Andra tar mer hjälp ifrån de otroligt många hjälpmedel som finns att tillgå exempelvis halvfabrikat, färdigrivet, hackat eller helt enkelt färdiglagat.

Matlagning som avkoppling

En aspekt av matlagning som kan vara viktig att lyfta fram är att det kan ses som en form av meditation. Att stå i sitt kök och preparera maten, känna på ingredienserna, lukta och smaka på grytorna kan leda till avkoppling och fungera stressreducerande. Många människor mår bra av att göra saker i lugn takt och ta tillvara på korta stunder som uppstår- till exempel i väntan på att potatisen kokat klart. Matlagning kan också vara ett bra sätt för människor att umgås. Tillsammans med sina vänner, en partner eller familjen kan man tillsammans jobba mot ett gemensamt mål och ha en trevlig stund att prata. Genom att laga mat tillsammans kan man få en trevlig och stabil relation.

Att laga mat hemma leder ofta till att man får en mer trygg och välkomnande känsla i hemmet. Det kan göra att man kanske lägger lite extra omtanke när man inreder och möblerar, men även mer subtila saker- så som att det finns mat och kryddor att hitta i olika skåp, dofter som till viss mån finns kvar och spår från de måltider man ätit, gör att hemmet känns mer levande. Dessutom är det mer miljövänligt att laga mat i hemmet än att beställa hem mat eller äta på restaurang!

Klimatet

Klimatet

När man lagar mat hemma finns det större chans att man lagar mat med råvaror som främjar en bättre miljö. Man har själv kontroll över det svinn som skapas och väljer själv varifrån man köper sin mat. När man lagar mat i hemmet är det lättare att följa alla steg i matlagningsprocessen och kring hur man hanterar mat och förpackningar. Sopsortera och välj gröna lösningar. Genom att välja ekologiska varor, saker som finns i säsong och inte köpa mer än det man kommer att äta leder till en mindre belastning av jordens resurser. Kan man välja att handla i närheten av hemmet och undviker att åka bil kommer man dessutom att minska den här typen av klimatpåverkan.

Att laga mat hemma är inte bara bra för plånboken, det finns hälsofrämjande effekter med mer näringsriktig mat och lägre stressnivåer. Dessutom är matlagning i hemmet något som är bra för miljön och gör att såväl den som lagar mat som familjemedlemmar blir mer medvetna såväl ekonomiskt som ur en klimatsynpunkt!