Hem Läromedel & Inspiration

Läromedel & Inspiration

Inspirationskällor för att arbeta med hållbar utveckling saknas inte. De finns överallt runt om oss, och elevernas tankar ger ingångar. Men ibland kan det behövas en ögonöppnare som leder oss in i arbetet.

Mat behöver vi alla här på jorden!
I matens område kommer många andra frågor in; natursyn och biologisk mångfald, transporter, rättvisefrågor och fattigdomsbekämpning, mänskliga rättigheter, klimat, handel och ekonomi. Därför har vi valt att lyfta fram sambandet mellan vår mat och hållbar utveckling. Inspireras av exemplen, skapa egna övningar anpassade efter elevernas intressen och behov. En del av läromedlen har direkt koppling till just matvaror, men maten är tätt sammanknuten med många andra viktiga områden inom hållbar utveckling.

I varje bit bröd jag tar i munnen, finns alla människor hela jorden, hela himlen och alla stjärnorna

Göran Sonnevi

Mat hållbar utveckling

Hur vi producerar  vår mat och vad vi konsumerar påverkar vår miljö, ekonomi och fördelningen av välståndet i världen. Genom den globala handeln får våra matvanor globala konsekvenser. Maten visar konkreta samband mellan ekonomiska, sociala och miljömässiga intressen och är närvarande i allas vardag.

Jordbruket har stor ekonomisk betydelse och trots att det produceras tillräckligt med mat för att mätta jordens befolkning är svälten verklighet i många utsatta länder. Hur maten produceras har avgörande betydelse för vår biologiska mångfald, energianvändning och vårt klimat.